IMC Mensontwikkeling
Home > Blogs

Inspiratie blogs

Linda Doornweerd Linda Doornweerd is directeur van IMC Mensontwikkeling en begeleidt daarnaast verschillende trainingen. In haar blogs vertelt ze open over haar persoonlijke belevingen.
Ben HoogenboomBen Hoogenboom richtte IMC Mensontwikkeling op in 1997 en droeg zijn geesteskind in 2015 over aan Linda. Hij is actief als coach en trainer en schrijft met passie korte anekdotes.

Een nieuw seizoen

Daar verheug ik me vaak op. De rust die er doorgaans aan voorafgaat brengt creativiteit, reflectie, nieuwe ideeën, of minstens nieuwe moed om goede voornemens opnieuw leven in te blazen.  Een (school)jaar waarin weer zoveel zal gebeuren. Het komen en gaan van de seizoenen, waarin zich telkens nieuwe kansen voordoen. Alleen deze keer kriebelt er ook iets onrustigs…

De gebeurtenissen in de wereld raken me. De onrust is tastbaar aanwezig. Het voelt als een appèl dat op mij wordt gedaan - en op ieder ander -  waarbij ik niet goed weet hoe ik er op kan antwoorden. Doe ik wel genoeg? Zou ik niet meer moeten doen? Of hele andere dingen? Wat dan???? Het voelt soms zo klein, onbeholpen en machteloos. Hoe creëren we ‘een nieuwe seizoen’ voor de mensheid?

In het Boeddhisme leren we over ‘in het moment zijn’. Een uitdrukking die soms verwarring oproept. In het moment zijn gaat minder over het tijdsaspect (in het momènt zijn). Het gaat vooral over ‘zijn’. Met volle aandacht aanwezig zijn, op zoveel mogelijk momenten. Merken wat zich in onszelf afspeelt en tegelijkertijd een open, wakker oog hebben voor onze omgeving. Méér zien dan onze eigen waarheid. Voorbij onze overtuigingen en ons voorstellingsvermogen kunnen waarnemen. Dat vraagt open aandacht en moed. In een instinctmatige reactie beschermen we ons tegen wat we moeilijk, pijnlijk of verwarrend vinden. We sluiten ons af, zoeken afleiding, misschien zoeken we een schuldige. We vechten tegen dat wat we onrechtvaardig vinden, onverdraagbaar. We zoeken zo graag naar het geluk.

Toch ligt er een sleutel in die ongemakkelijke, soms ondraaglijke bewustzijnstoestand van aandachtig aanwezig zijn. Kan ik daar verblijven, dan voel ik diep in mijn hart wat ik te doen hebt. Dan weet ik waar mijn kracht ligt en hoe ik mij kan verbinden met de ander, het andere. Op kleine momenten, die zich aaneenschakelen tot een groter geheel. In kleine kring, die – hoe klein of hoe groot ook – beweging creëert.  

Kunnen we de wereld veranderen? Ik denk van wel. Door bij te dragen aan datgeen waarvan je in je hart voelt dat het er toe doet.  Zonder jezelf te overschatten, of te onderschatten.  Telkens opnieuw in aandachtige, wakkere aanwezigheid, met respect en mededogen voor jezelf èn voor de ander. Met werkelijk luisteren, van hart tot hart. Misschien is dit wel het moeilijkste dat we te doen hebben, juist als we geraakt zijn, angstig, of boos.

Onze grote denkers ondersteunen ons hierin. Ghandi, Mandela, Jezus, Martin Luther King, Mohammed, Boeddha, vele anderen. Zij waren niet volmaakt, maar probeerden telkens opnieuw te doen en te delen, wat zij met hart en ziel konden bijdragen.  

We wensen je een seizoen, waarin je steeds meer ontdekt van jezelf en van de wereld waarin je leeft. Waarin je jezelf ten diepste mag laten zien, in verbinding met de Ander, het Andere. 

We zijn allen mens, aan het begin van een nieuw seizoen. Alle blogs:

Een nieuw seizoen
Vertraging
Wie ben ik?
Basalt blog
Een onmogelijke vraag...
Boeddha beeldje
Kwetsbaarheid
Laat maar los!
Met pakjes behangen....
Je bent welkom!
Wat geweldig! Ik ben Coach!
Je mag zijn wie je bent
Luister de ander tot leven
Daar word je stil van...
Een knagend gevoel naar meer....
Gestolde woorden
Ik heb vertrouwen in jou
Een en al oor
Authentiek Zijn in communicatie
Klank en Stilte
Wie wil er niet uniek zijn?
Wat bezielt je om coach te willen zijn?
Ja, ik heb iets met kloosters....

IMC Mensontwikkeling
Brochure aanvragen » Aanmelden nieuwsbrief »
© 2019 IMC Mensontwikkeling   Hooftlaan 4, 1401 ED Bussum   disclaimer   email   webdesign